Lesbos, aangespoelde lichamen

Dank jullie wel. Voor die hele vele berichtjes die ik langs heel veel wegen van jullie krijg. Het doet echt enorm goed dat er zoveel mensen met ons meeleven.
En toch… Toch voelt het ook een beetje ongemakkelijk. Ik schrijf niet voor het applaus en ik weet steeds niet goed hoe ik moet reageren op alle superlieve complimenten die ik van jullie krijg. Ik ben geen held. Echt niet!
Het is mooi dat we iets kunnen betekenen voor de mensen hier, maar ik houd er zelf ook een goed gevoel aan over. Het gééft meer energie dan het kost. Ook al weten we allemaal dat dit dweilen met de kraan open is.

Als ik hier niet zou zijn, dan verandert er niks. Ik red in mijn eentje heus geen levens. Als ik er niet ben zijn hier nog steeds elke dag minstens honderd vrijwilligers op Dirt Road die het wel aanpakken. Maar als zij er allemáál niet meer zouden zijn, dan gaat het echt mis!
Dan gaan er zoveel meer doden vallen, daar ben ik van overtuigd. Vandaag zijn er weer zeven lichamen aangespoeld. Zeven! Zeven mensen met familie… Ik was erbij toen er een klein meisje werd afgedekt en afgevoerd. Dood. Dood omdat we al maandenlang mensen in bootjes laten stappen terwijl we weten dat het steeds opnieuw weer misgaat.
Een arts gaf aan dat het lichaampje niet meer dan 24 uur in het water heeft gelegen. We vermoeden dat er afgelopen nacht een boot is verongelukt terwijl niemand iets gemerkt heeft.
Ik wil dat de wereld weet hoeveel mensen hier omkomen! Ik ben er zo bang voor dat als de media-aandacht voor Lesbos afneemt, dat steeds minder mensen besluiten om een ticket te boeken om te gaan helpen. En dan? Wie doet het dan?

Vandaag zijn er nauwelijks bootjes aangekomen. In Turkije zijn vandaag de verkiezingen en daarnaast is er ook een topoverleg over de situatie rondom de vluchtelingenstroom. Er ligt een voorstel om de registratie die nu in Griekenland plaatsvindt al in Turkije te gaan doen. Dan kunnen de vluchtelingen legaal en veilig de overtocht gaan maken. Turkije eist daarbij dat ze toe mogen treden tot de EU… Dat gaat hem vast niet worden. Maar al die hoge heren vandaag in Turkije zorgen er wel voor dat er vandaag geen boten overkomen. De ‘top’ mag blijkbaar niet weten wat hier werkelijk gebeurt…

Wij hebben vandaag vooral op en neer gereden over Dirt Road. Kijken of er misschien toch bootjes zouden komen. Of er lichamen aanspoelen. En er is vandaag door alle vrijwilligers hard gewerkt om de stranden op te ruimen. Het is hier één grote vuilnisbelt. Overal flesjes, kleren, luiers, schoenen, foliedekens en zwemvesten. Heel veel zwemvesten. Voor de bewoners van Lesbos is dit verschrikkelijk. Boeren vertellen ons dat hun schapen doodgaan omdat ze plastic opeten. Je zou hier maar wonen!

Veel vrijwilligers zijn nu terug naar hun hotels gegaan om te rusten. De verwachting is dat het vanavond en vannacht heel erg druk gaat worden op het water. Die nachten zijn verschrikkelijk. Het waait hier zo hard! In het donker zien wij de bootjes niet aankomen en vaak klappen ze al op het strand of de rotsen terwijl wij nog boven op de weg zijn. Ik hoop dat het mee gaat vallen en de smokkelaars wachten tot het morgen weer licht wordt.
En ik… Ik hoop dat er morgen ook mensen zijn die ze op zullen vangen bij aankomst. Maar ik hoop vooral dat er heel snel een einde komt aan morgen…

Comments are closed.