Interview met Sam Mollink

Voor Druppel 27 moet ik iemand interviewen die een bijzonder verhaal heeft en dit interview publiceren op mijn blog. Maar wie moest dat dan worden? Ik kwam er niet uit. Totdat er in mijn tijdlijn op Facebook een berichtje verscheen van een kleine superheld!

Ja Sam, daar zit je dan! Vertel eens wat je hebt gedaan.

Ik ruim bij ons in de straat het afval op dat in het gras ligt en zo. Er hing ook nog een vuilniszak in de boom. Ik kon er zelf niet eens bij. Opa moest hem er uit halen.

Wat voor afval kom je allemaal tegen dan?

Ja van alles joh. Plastic flessen, maar ook van glas. En heel veel blikjes. Echt heeeeel veel. En die vuilniszak wie ik net ook al zei.

Doe je dat helemaal alleen of heb je nog mensen die je daarbij helpen?

Opa en Gijs (broertje) helpen mij. Dan nemen we de skelter mee en een aanhanger erachter. En opa gaat met de kruiwagen.

20161001_135056

Ja, dat had ik al gezien op de foto op Facebook. Volgens mij heb je wel drie vuilniszakken vol opgehaald.

Nee vijf Tessa! Echt vijf! En ik stond ook nog in de krant. Met een foto erbij. En dat hangt nou in mijn klas bij het nieuws.

In de krant. Dat was gaaf of niet! Kreeg je veel reacties?

Ja, echt heeeeeel veel. Vooral op de Facebook van mama. Ook van mijn oude oom. Die kan heel goed surfen.

Hoe kwam je er eigenlijk bij om dat te gaan doen?

Omdat viezigheid heel slecht is voor de bomen en planten. En als de dieren het opeten gaan ze ook dood. En eigenlijk ziet het er ook niet zo mooi uit.

Ik moet glimlachen

Is toch zo. Wat is er nou? Waarom lach je Tessa? Doe niet zo stóóóóóhóm! De dieren sterven er ook van uit hoor!

Brendy (Sam’s moeder) legt hem uit dat uitsterven betekent dat op de hele wereld een bepaalde diersoort niet meer bestaat. Dat dat niet zo snel zal gebeuren, maar dat de dieren er wel van kunnen sterven.

Nou, ik denk dat uitsterven ook echt wel kan hoor mam! En volgens mij gaat de grasmaaier van de gemeente daar ook van kapot als die bijvoorbeeld over een blikje rijdt. Want als opa bij ons thuis gaat grasmaaien moeten we ook altijd alle rommel van het gras afhalen. En we hadden een keer een tent opgezet, maar toen waren we één haring vergeten weg te halen en toen was opa een beetje boos, omdat de messen daar kapot van gaan.

Wat vind je er eigenlijk van dat jij de rommel moet opruimen die iemand anders op straat gegooid heeft?

Dat vind ik niet zo erg hoor. Ik wil alleen niet dat de dieren ervan dood gaan. Dat vind ik wel echt zielig.

Maar ga jij nou met opa en Gijs het héle dorp schoonmaken?

Dat wil ik wel, maar ik denk dat het niet lukt. Misschien wel als we een jaar de tijd hebben, maar dan worden onze benen wel heel moe. Want ik zie wel vaker rotzooi op straat. Daar bij Stephan bij de hal, achter het crossbaantje, daar is zo’n klein paadje. Weet je dat?

Nee, ik weet even niet wat je bedoelt.

Dat paadje waar je naar het huis van Boet gaat. Dat weet je toch wel! Daar ligt ook altijd rotzooi. En Marijn had er al een keer een lekke band van gekregen, maar dat was niet bij dat paadje maar bij de sporthal, want daar lag zomaar een schroef op straat.

Misschien moeten we dan meer mensen gaan zoeken die je gaan helpen met opruimen?

Ja, ik weet al zeker één vriend die ook mee wil helpen. En misschien kunnen we op Facebook ook nog vragen of iemand wil helpen. Bijvoorbeeld Help je mee. Of nee, ik bedoel… Help je mee? Ja of nee? En dan met zo’n rondje voor ja of nee waar mensen dan op kunnen klikken.

Wat een supergoed idee Sam! Misschien kunnen we de Burgemeester dan wel vragen of we prikstokken en zo mogen lenen.

Ja, en vuilniszakken. En prullenbakken waar we het in kunnen doen. En handschoenen. En eigenlijk ook skelters, ongeveer zes denk ik.

Maar ik denk niet dat ze bij de gemeente skelters hebben.

Tja, dan hebben we een probleem, want die hebben we dus wel nodig. Of papa moet met het kleine trekkertje mee gaan, dat kan ook.

Daar gaan we over nadenken de komende maanden! Zullen we alvast een datum verzinnen voor de opschoondag? (we googelen even) Op 25 maart is er in het hele land een opschoondag. Misschien is het een leuk idee om het op die dag te doen Sam?

Nou, ik weet niet of ik wel kan op die dag.

Dat gaat mama voor je nakijken. Heb je nog een laatste goede vraag voor jezelf?

Nee volgens mij is het zo wel genoeg.


En uiteraard zijn we meteen in actie gekomen! Het enthousiasme en de gedrevenheid van Sam werkten heel aanstekelijk. Er werd vergaderd en gebrainstormd. We kropen samen achter de computer en bouwden een website. En tadááááá… Dit is het resultaat! Wie komt hem helpen op 25 maart?!

www.sam-en-schoon.nl

Comments are closed.