Het goede doel

Ik roep steeds dat ik met deze challenge onze fantastische rotwereld een beetje mooier wil maken, terwijl ik heus wel weet dat ik met mijn mini initiatiefje niet de hele wereld mooi maak. Maar wél een piepklein stukje van deze wereld! De wereld van een klein meisje in Ethiopië.
De keuze voor Ethiopië was voor mij persoonlijk een hele logische. Ik ben tijdens mijn reizen met veel schrijnende situaties geconfronteerd en dat raakt me altijd, maar de armoede in Ethiopië heeft me echt gegrepen. We hebben daar zoveel dingen gezien waarbij we bijna niet konden geloven dat ze op dezelfde wereld gebeurden als op die van ons. En dat maakte dat ik vanaf het allereerste idee van deze challenge wist dat de opbrengst ervan naar Ethiopië moet.

Hieronder neem ik jullie mee naar Ethiopië. Naar Huis Kebebush in Addis Abeba. Het huis waar de kleine Genzab woont, samen met haar nieuwe broertjes en zusjes.

John en Anita
Al weer jaren geleden kregen John en Anita het geweldige nieuws dat ze een dochter zouden krijgen, Denise uit Ethiopië. Een meisje dat geluk heeft gehad, voor haar is een toekomst weg gelegd in een warm nest met verzorging, gezonde voeding en scholing. Veel leeftijdsgenootjes van Denise hebben het veel slechter getroffen. Dat werd John en Anita pijnlijk duidelijk toen zij in Ethiopië waren om Denise op te halen. Net als wij tijdens onze reis, werden ook zij daar met hun neus op de keiharde feiten gedrukt van de schrijnende situatie van de straatkinderen daar. En sindsdien wisten ze dat er daar een opdracht voor hen lag.
En daaruit ontstond uiteindelijk stichting Kebebush. En onder die naam doen John en Anita hele mooie dingen in Ethiopië.

Stichting Kebebush
Kebebush is de naam van de moeder van Denise en de naam van de stichting. Op hun website www.kebebush.nl vind je heel veel informatie over het mooie werk wat zij verrichten in Ethiopië. Zo nu en dan reizen zij op eigen kosten af naar Ethiopië om te kijken hoe het loopt in de projecten waar zij hulp bieden. Zij ondersteunen bijvoorbeeld een kindertehuis in de hoofdstad Addis Abeba door het inzamelen en aanschaffen van noodzakelijke spullen. Maar het project van hen dat mij echt aangrijpt is Huis Kebebush.
Logo-1024x795

Huis Kebebush
In de hoofdstad Addis Abeba huurt Stichting Kebebush een woning voor de opvang van straatkinderen. De dagelijkse verzorging van de kinderen gebeurt door de Ethiopische Sosina, die daar op haar beurt weer een inkomen uithaalt.
Samen met Stichting Kebebush zorgt Sosina ervoor dat de kinderen in een zo normaal mogelijke gezinssituatie terecht komen, gezonde voeding krijgen, naar school gaan en als het nodig is naar een dokter kunnen. Maar het belangrijkste is dat ze de aandacht, de liefde en de warmte krijgen die ze zo hard nodig hebben om uiteindelijk weer op eigen benen te kunnen gaan staan. Kortom, om ze binnen alle Ethiopische (on)mogelijkheden, een toekomst terug te geven!
Inmiddels wonen er in het huis al vijf weeskinderen en er is nog plaats voor een aantal meer. Het streven is om uiteindelijk aan tien kinderen een warm thuis te kunnen bieden. Maar… that’s all about the money…

375174_425731767498117_791980629_n     45023_425731560831471_7855229_n

383591_425733924164568_1503019244_n     12594_425732020831425_1595380646_n

Genzab
Genzab is een meisje van 13 dat nog maar kort geleden in Huis Kebebush is komen wonen. Ze komt van het platteland, ver weg van de grote stad Addis en ze heeft nooit onderwijs gehad. De maanden dat ze nu in het huis woont hebben haar goed gedaan en ze voelt zich al helemaal thuis tussen haar nieuwe broertjes en zusjes.
Ennn… Ze kan voor het eerst in haar leven naar school! En dát! Dát gaan we vanuit de opbrengsten van de challenge financieren. Haar scholing kost (afhankelijk van de wisselkoers) ongeveer € 30,- per maand, dus afhankelijk van het aantal opdrachten dat ik ga voltooien kunnen we dat een hele tijd volhouden.
Via mijn blogs houd ik jullie op de hoogte van haar vorderingen en het reilen en zeilen in Huis Kebebush. Vanwege haar enorme leerachterstand begint Genzab in een klas met 6 en 7-jarigen, maar we hopen natuurlijk dat ze af en toe een klas kan overslaan, zodat ze uiteindelijk weer met leeftijdsgenootjes mee kan.
En ik weet niet hoe het met jullie zit… Maar hoewel ik nog geen kloot’n gedaan heb, ben ik stiekem al een beetje trots! Jullie ook toch!?

IMG-20150112-WA0005a      IMG-20150112-WA0004a

IMG-20150112-WA0007a    IMG-20150112-WA0000a     IMG-20150112-WA0003a

In april hebben John en Anita een bezoek gebracht aan Huis Kebebush in Ethiopië. En toen heeft Genzab deze superschattige videoboodschap ingesproken!


Als je nieuwsgierig bent naar hoe mijn zoektocht naar een goed doel is verlopen en hoe ik uiteindelijk bij Genzab ben terecht gekomen, dan zou je de volgende blogs terug kunnen gaan lezen:
–  De zoektocht naar een goed doel
–  Genzab kan naar school

Comments are closed.