Het beste voor Kees

Hier, moet je kijken! Vuile rotmof! Het is toch niet te geloven! Vieze vuile teringmof! Schweinhund! Arschloch! Godverdomme! Die klootzakken! Altijd maar weer agressie! Die vuile teringmof! Die gore rotmoffen zouden ze een keer moeten afstraffen! Waterstofbommen op Mofrika gooien! Ik wou dat ik met de trein was gegaan.

Ooit zag ik op Facebook een filmpje voorbij komen van een man in een auto die vreselijk uit zijn dak ging over iets wat in het verkeer gebeurde. De reacties eronder waren, zoals we inmiddels gewend zijn, nog veel vreselijker. Ik werd nieuwsgierig naar die man en ontdekte dat hij Kees heette. Kees vindt het verkeer vreselijk ingewikkeld.
Het filmpje op Facebook was een klein stukje uit een documentaire van anderhalf uur, uiteraard ben ik die gaan kijken. Na tien minuten zat Kees onder mijn vel. Ik kan niet uitleggen wat ik voelde. Ik vond hem grappig, slim, lief, raar en ook een beetje zielig. Kees vindt het allemaal zo ingewikkeld.
Kees is autistisch, heel erg intelligent en welbespraakt. Hij kan zo mooi onder woorden brengen wat hem dwars zit. Zo kan hij er niet tegen als iemand hoest. Niet tegen het NOS journaal. Niet tegen kettingzagen. Niet tegen korte rokjes en duidelijk ook niet tegen Duitsers in het verkeer. Kees vindt de prikkels om zich heen zo ingewikkeld.

Ik heb net een beetje vertraging opgelopen door het ineens zien van een te korte rok. Maar goed, het is inderdaad… Zo’n korte rok blijft toch altijd een… Ja, op zich is het wel geen onaardig kledingstuk, maar soms kan het wel eens zodanig afleiden met dat in de strakkere kous gestoken vrouwenbeen. Als dat iedere keer weer de kop opsteekt, ja dan kan ik met mijn hoofd er niet vanaf blijven. Dan is dat vaak heel storend als je daardoor wordt afgeleid, waardoor de aandachtsverdeling voor het overige verloren gaat.

De afgelopen weken heb ik veel aan Kees gedacht. Dat komt door het weer. Tijdens het filmen van de documentaire was het ook warmer dan dat het volgens de statistieken zou moeten zijn. Kees kon dat niet aan. Terwijl het maar 16 graden was vond hij het ondraaglijk heet. Vanwege die hitte neemt hij dan een biscuitje in plaats van een gebakje. Ook maakt hij dan oploskoffie in plaats van filterkoffie. Het verdomde klotenweer is zijn vijand! Hij wil niet in een mediterraan klimaat leven. Dat wil hij niet!
Ik heb zo met hem te doen. Ik probeer me een beeld te vormen van hoe hij zich nu door deze weken heen worstelt. Kees vindt deze afwijkende temperaturen zo vreselijk ingewikkeld…

kees

Eigenlijk vindt Kees de hele wereld ingewikkeld. Ik snap Kees wel. Ik vind de wereld soms ook vreselijk ingewikkeld. Maar ik kan er beter mee om gaan. En dat gun ik Kees ook zo!
Maar zoals Kees de wereld niet begrijpt, zo begrijpen veel mensen Kees niet. En dus kreeg Kees op Facebook een hele berg shit over zich heen. En ik vraag me af, was die documentaire achteraf gezien nou wel…

…Het beste voor Kees?


Na het lezen van mijn blog was ik nieuwsgierig hoe het nu met Kees gaat. Woont hij nog bij zijn ouders? Is er al een oplossing voor zijn toekomst. Ik vind zijn Facebookpagina waarop hij heel veel schrijft. Elk berichtje begint met teleurstelling over het weer… Ik moet toch even glimlachen. Dan klik ik de reacties open en lees alleen maar lieve berichtjes met heel veel begrip en waardering! Ik ben zo blij voor Kees! Die glimlach krijg ik niet meer van mijn snuit.

Comments are closed.