Een schokkende ontdekking

Ik ben een overtuigde carnivoor. Ik kan dolblij worden van een biefstuk of een gehaktbal. Ja, zelfs van een Mc Kroket! Of stiekem voorál van een Mc Kroket, maar dat mag niemand weten   ;-)
mckroketAls ik collega’s in de weer zie met groene smoothies (met spinazie, yuckkk!!), vage zaden of andere superfoods, dan kruip ik maar weer iets verder in m’n kraag weg.
Ik daarentegen presteer het om in één maand pepernoten eten op kantoor drie kilo aan te komen. Naja, misschien hadden die chocoladeletter, die pizza en de negerzoenen bij mama er ook iets mee te maken, maar dat mag ook niemand weten.

Druppel 11 – Eet elke week 2 dagen geen vlees
Maar goed… Ik word dus gelukkig van suiker, vet en E-nummers! En ja, ookE-nummers van vlees!
Maar ik word óók gelukkig van reizen, van carnaval, van spelletjes winnen en van mooi weer. En dat zit er helaas ook niet in elke dag. Ik vraag me dan ook af of mijn frequente vlees eten ook geen uit de hand gelopen hobby is geworden. En dus start vanaf 1 januari mijn nieuwe leven als flexitariër. ‘k Zag op internet dat het heel hip is om jezelf zo te noemen als je eens een dagje geen vlees eet…
Ik kwam dat woord tegen toen ik aan het googelen was naar het waarom van minder vlees eten.
Dat ben ik in optima forma! Eerst besluiten om iets te gaan doen en een maand later pas gaan afvragen waarom eigenlijk   ;-)

Watervoetafdruk
Ik had vooral zielige verhalen verwacht over het dierenleed van schattige biggetjes, kalfjes en kuikentjes. Die al bij hun geboorte weten dat er geen ontkomen meer aan is, geploft in de koeling van de supermarkt! Maar tijdens die googelarij kwam ik tot een andere schokkende ontdekking! Dacht ik met die zes minuten douchen even lekker goed bezig te zijn voor de waterschaarste in de wereld, blijkt ons douchen, afwassen en auto wassen namelijk pas 2% van ons werkelijke watergebruik te zijn! Het overgrote deel van ons waterverbruik zit hem in de productie van ons eten.

‘Onze’ universiteit, de UT in Enschede, heeft hier onderzoek naar verricht. Zij hebben een methode ontwikkelt voor het berekenen van het waterverbruik per eindproduct. Dat noemen ze de watervoetafdruk. Deze Twentse methode is hard op weg om de wereldstandaard te worden. Stoer hè van die tukkers!

watervoetafdrukMaar zo is er voor de productie van 1 kopje koffie 140 liter water nodig! En voor één kilo rundvlees 15.000 liter! Serieus!!! Voor varkensvlees en kip gelukkig iets minder, maar nog altijd 6.000 en 4.300 liter. Da’s bizar toch!? Als ik dus een week lang het vlees laat staan, kan ik daar wel een half jaar lang iedere dag van douchen. Daar sta ik dan met die belachelijke douchewekker…   :-s
Er werd nog een vergelijking gemaakt. Als alle Nederlanders elke week één dagje geen vlees zouden eten levert dat dezelfde klimaatwinst op als een miljoen minder auto’s op de weg!

Wie doet er mee?
Dus wie doet er mee? Ik weet het goed gemaakt… Ik eet elke week twee dagen geen vlees, en jij maar één dagje. Ik stel ‘meatless monday’ voor. Deal?!
En dan genieten we op alle andere gewoon een beetje éxtra van die kippenpoot of Mc Kroket.

Comments are closed.